Vadå klasskampen?

Du har sett det på tv. "Smartare än en femteklassare", "Vi i femman", "Kunskapskampen" och en hel del andra frågesporter. Men vart tog högstadiet vägen? Det är efter nian allting börjar på allvar, det är då du på allvar måste börja fundera över vad du vill göra med ditt liv. Finns det egentligen något bättre tillfälle för att ta reda på vad du egentligen är intresserad av, vad du egentligen kan?

Vem väljer ut lagen?

Klasskampen är en kunskapstävling mellan Ålands niondeklassare. Allt som krävs är ett tre personer starkt lag från din klass. Er klasslärare och klassen bestämmer tillsammans hur laget ska utformas. Allt som krävs är tre tävlande och att klassen anmäler sitt lag här. Resten sköter vi. Du hittar det finstilta (som egentligen inte är speciellt krångligt) här!

 

Vilka kan tävla?

Alla som går i nionde klass i grundskolan kan ställa upp med ett lag. Diskutera bara laguppställningen i förväg i klassen och med klassläraren, innan ni anmäler ert lag. Det är viktigt, eftersom varje klass bara kan ställa upp med ett lag. Alla som tävlar vinner priser, och de tre lag som placerar sig bäst i tävlingen vinner fina priser både till hela klassen.

Att vara med i Klasskampen kostar naturligtvis ingenting. Lagets enda ansvar är att dyka upp till respektive deltävling.

Så går det till

I slutet av november samlar vi på Steel FM ihop alla anmälningar och sätter ihop ett spelschema. Sedan blir varje lagkapten inbjuden till grupptävlingsomgången, och ett tävlingsdatum (alltid klockan 16:00 en vardagseftermiddag). På just ert tävlingsdatum kommer ni till vår studio på Ålandsvägen 17 klockan 15:45. Inbjudningen går alltid ut ett par dagar före tävlingsdagen. Går ditt lag vidare får du ytterligare inbjudningsmejl till kvartsfinal, semifinal och slutligen final.

 
 
 

Exempel på frågor

Så okej, kunskapstävling alltså. Men vilka frågor kan man få, och inom vilka ämnen? Frågorna kommer med något undantag att vara flervalsfrågor och vi kommer att fokusera på geografi, samhällskunskap och historia, där en bonusfråga kan ge extrapoäng. Här är några exempelfrågor som skulle kunna dyka upp under tävlingen:

Exempel 1
På 1860-talet utbröt ett krig mellan två sidor i Nordamerika, där slavägande var en av flera viktiga faktorer som låg till grund för konflikten. Kriget, som anses vara det mest kostsamma räknat i människoliv på kontinenten ända fram till i dag, pågick mellan:
A. 1860 och 1864
B. 1861 och 1865
C. 1868 och 1869
Bonusfråga: Vad hette de bägge stridande sidorna?
Rätt svar är här alternativ B. Svaret på bonusfrågan är "USA och Konfederationen", "Amerikas förenta stater och Amerikas konfedererade stater" eller "Nordstaterna och Sydstaterna".

Exempel 2
Efter flera års diskussioner om vilken status Åland skulle ha, och inom vilket lands gränser Åland hörde hemma, kom en internationell organisation fram till dagens lösning - ett Åland inom Finlands gränser med en autonomi som i stort sett överensstämmer med den vi har i dag. Vad hette organisationen?
A. Förenta Nationerna (FN)
B. Nationernas Förbund (NF)
C. Europeiska Unionen (EU)
Bonusfråga: Vad hette Ålands första talman?
Rätt svar är här alternativ B, "Nationernas Förbund (NF)". Svaret på bonusfrågan är "Julius Sundblom".